Ο Σάλλας, η ΑΤΕ και η σιωπή των «αμνών»

Εν μέσω θερινής ραστώνης και μιντιακης αποχαύνωσης ελάχιστα απασχόλησε την κατευθυνομενη ειδησεογραφική επικαιρότητα η πρόταση του τραπεζίτη, Μιχάλη Σάλλα, περί εξαγοράς (συγχώνευσης, απορρόφησης ή ό,τι άλλο .) της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η ΝΔ οδύρεται για την «πολιτική δίωξη» του . Αγγέλλου και αναλογιζόμενη το ένοχο παρελθόν της και τις εγκληματικές ευθύνες της εφαρμόζει το δόγμα «καλύτερα να μασάς .», την ιδια ωρα που η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ και ,συγκεκριμενα, ο υπουργος εργασιας, λειτουργωντας ως εκτελεστικο οργανο της τροικας, καταργει με νομοθετικη παρεμβαση χρόνια εργασιακα κεκτημενα.

Το προσφερόμενο τίμημα

Η Τράπεζα Πειραιώς επιθυμεί να αγοράσει από το Δημόσιο το σύνολο του ποσοστού του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (33,04%) και στην Αγροτική Τράπεζα (77,31%) με προσφερόμενη τιμή 701 εκατομμύρια ευρώ και για τις δύο, καθώς αντί για «πρίμιουμ» που προσφέρεται σε αυτές τις περιπτώσεις (τιμή δηλαδή ανά μετοχή υψηλότερη αισθητά από την τρέχουσα του χρηματιστηρίου), ο Σάλλας πρόσφερε για την ΑΤΕ τιμή ανά μετοχή στο 50% της χρηματιστηριακής αξίας (0,53 ευρώ η προσφορά έναντι 1,07 ευρώ).

Υποσημείωση: η Τράπεζα Κρήτης ιδιωτικοποιήθηκε (καθώς μετά το γνωστό σκάνδαλο είχε περιέλθει στον έλεγχο του Δημοσίου) με το βεβαρυμένο παρελθόν αντί τιμήματος 90 δισεκατομμυρίων δραχμών (περίπου 264 εκατομμύρια ευρώ), αν και διέθετε μόλις 90 υποκαταστήματα, ενώ η Ιονική & Λαϊκή Τράπεζα ιδιωτικοποιήθηκε αντί τιμήματος 220 δισεκατομμυρίων δραχμών (περίπου 645 εκατομμύρια ευρώ).

Η φύση των συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

1. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι η τράπεζα των απανταχού της Ελλάδας μικροκαταθετών. Καθώς στα 146 καταστήματα του ΤΤ προστίθενται άλλα 830 καταστήματα των ταχυδρομείων, που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις και μεγάλα χωριά της χώρας, σε αυτή την τράπεζα έχει πρόσβαση και ο τελευταίος αγρότης. Ακόμη και η Εθνική έχει τα μισά υποκαταστήματα από το ΤΤ! Εξαιτίας της φύσης της πελατείας του το ΤΤ είναι η μοναδική τράπεζα στην Ελλάδα που έχει περισσότερες καταθέσεις (12,5 δισ. ευρώ) από χορηγήσεις (μόλις 8,1 δισ. ευρώ)! Όλες οι άλλες τράπεζες -μηδέ της Εθνικής εξαιρουμένης- έχουν χορηγήσει περισσότερα δάνεια από όσες καταθέσεις έχουν (πχ η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει δάνεια 38,8 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις σε αυτήν είναι μόνο 30,08 δισεκατομμύρια). Δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Σάλλας θέλει να «δώσει» 350 εκατομμύρια (παρακάτω θα δούμε πού τα βρήκε και αυτά!) για να αγοράσει το ΤΤ και έτσι να αποκτήσει ρευστό 4,4 δισεκατομμυρίων!!!

2. Η ΑΤΕ, εκτός από τραπεζικό ίδρυμα ειδικού σκοπού, είναι επίσης ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Ελλάδα (μόνο η ακίνητη περιουσία της Τράπεζας αποτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ). Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες κτήματα αγροτών είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕ έναντι της χορήγησης δανείων που δεν εξυπηρετούνται επί πολλά χρόνια, κυρίως λόγω της αδυναμίας των φτωχών και μεσαίων αγροτών να ανταποκριθούν, αλλά είναι γνωστό ότι λόγω της κοινωνικής πολιτικής της τράπεζας οι όροι των δανείων (χρονικά όρια αποπληρωμής, ρυθμίσεις οφειλών κλπ) είναι ευνοϊκότεροι για τους αγρότες από κάθε άλλη τράπεζα.

Ο Σάλλας και τα 701 εκατομμύρια

Ως γνωστόν, η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και στερείται ρευστού. Για τον λόγο αυτό μάλιστα έχει πάρει 750 εκατομμύρια ευρώ από το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης (τα 28 δις του Καραμανλή για τις τράπεζες). Αν το πράγμα σταματούσε, ίσως (δίκην αστεϊσμού) και να κάναμε τα κορόιδα, όμως η Πειραιώς έχει δανειστεί εκατοντάδες εκατομμύρια και από το . ΤΤ και την ΑΤΕ! Με αυτά τα ποσά θα «εξαγοράσει» και τις δύο και μάλιστα θα επέλθει φυσικά απόσβεση των δανειακών οφειλών λόγω της εξαγοράς-συγχώνευσης. Δηλαδή σχηματικά:

-ο Σάλλας επιδοτείται με 750 εκατομμύρια από την κυβέρνηση

-«δανείζεται» πάνω από 300 εκατομμύρια από ΑΤΕ και ΤΤ

-τα ως άνω δάνεια διαγράφονται λόγω της συγχώνευσης.

Άρα με μηδενικό κεφάλαιο αποκτά

α) 4,4 δις καταθέσεων του ΤΤ και

β) την τεράστια περιουσία της ΑΤΕ.

Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Αυτό μόνο στην χώρα του κρατικοδίαιτου παρασιτικού μεταπρατικού καπιταλισμού θα μπορούσε να συμβεί!

Η απαξίωση της ΑΤΕ

Από κοντά και η αποτυχία της ΑΤΕ να περάσει στις 23 Ιουλίου το «τεστ κοπώσεως» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η μειωμένη κεφαλαιακή επάρκεια. Και πώς να μην είναι μειωμένη η κεφαλαιακή επάρκειά της; Η ΑΤΕ είναι ο μεγαλύτερος (φανερός, γιατί υπάρχει και η Siemens.) αιμοδότης του εγχώριου κομματικού συστήματος με δάνεια πάνω από 200 εκατομμύρια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και δάνεια σε ΟΛΑ τα κόμματα με ποσά ασύλληπτα για το μέγεθός τους. Χρήματα, που φυσικά δεν μπορούν να δανειστούν από καμία άλλη τράπεζα.

Ας επιστρέψουν λοιπόν τα δανεικά τα κοινοβουλευτικά κόμματα! Αυτό θα ήταν μια καλή αρχή! Και ας αναζητήσουν αλλού χορηγούς! Μπορεί να κατέρρευσε η Siemens, άλλα με τόσες εταιρίες εμπορίας οπλικών συστημάτων, όλο και κάτι θα βρουν.

Ο κρατικός βραχίονας

Η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ προσποιειται ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από την πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όταν ακόμα και οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι ομολογούσαν ότι είναι απαραίτητος ο κρατικός παρεμβατισμός στην λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος..

Η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ ξεχασε τις προεκλογικές διακηρύξεις και τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ.

Και προσποιειται ότι τάχα είναι μονόδρομος η ιδιωτικοποίηση και συγχώνευση τραπεζών στο γενικοτερο πλαισιο της αναγκαιοτητας καποιων πολιτικων που προωθει κυβερνηση-εκτελεστικο οργανο του ΔΝΤ .

Τους προειδοποιούμε λοιπόν:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!

Αληθινός μονόδρομος είναι η συγκρότηση ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα από τη δημιουργία ενός κρατικού πυλώνα τραπεζών (με την συμμετοχή της ΑΤΕ και του ΤΤ, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, την ουσιαστική και αποτελεσματική υποστήριξη της οικονομίας της χώρας μας και την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η ανάταξη και αναθέρμανση της οικονομίας.

Read More......

Τελευταίες αναρτήσεις στο blog