ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ EΠΕΣΑΝ

ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Μετά το σχέδιο Νόμου για την ''Αναδιάρθρωση των κλάδων'' του ΤΣΜΕΔΕ, που είδε το φως της δημοσιότητας σαν ''σχέδιο επιτροπής εμπειρογνωμόνων'' τον Οκτώβριο του 2005, και σαν πρόταση της Κυβέρνησης τον Ιανουάριο 2006 οριστικοποιήθηκε τον Αύγουστο, & εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή και προωθείται στη Βουλή για ψήφιση, νέος γύρος ξεκινάει με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αυθαίρετες ενοποιήσεις των ταμείων ώστε να πλήξει τις κοινωνικές κατακτήσεις. Οι αυθαιρεσίες δεν σταματούν εδώ, αλλαγή γίνεται στα δικαιώματα των βαρέων -ανθυγιεινών κατά των εργατών και στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών κατά 5 χρόνια φτάνοντας το στα 60 χρόνια.

Το ζήτημα δεν είναι κλαδικό, συντεχνιακό. Οι προσπάθειες των τελευταίων κυβερνήσεων είναι διαχρονικά να καλύψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους και να μετακυλήσουν τις ευθύνες στα ταμεία και στους ασφαλιζόμενους.

Tο σχέδιο νόμου παρουσιάζει συνταγματικά προβλήματα, νομικές ατέλειες και αντιφάσεις ως προς το είδος των ενοποιούμενων ταμείων, την αυτοτέλειά τους (την οποία καταργεί) την περιουσία και τη διαχείρισή της (από την οποία αποξενώνονται οι ασφαλισμένοι), ενώ οι προβλέψεις του δεν βασίζονται σε αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν τη σύνταξή του.

Ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα, που μοναδικό στόχο έχει την απαλλοτρίωση της περιουσίας των ταμείων, την οποία στο εξής επιδιώκει να την διαχειρίζονται πρόσωπα που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Καταργείται η αυτοτέλεια των ταμείων. Παράλληλα, με τις διατάξεις του επιδιώκει να συρρικνώσει όλες τις παροχές προς τους σφαλισμένους.

Κοινωνική πολιτική με καταληστευμένα ταμεία, με το κράτος και τους ιδιώτες να χρωστάνε πάνω από 200 δεις, χωρίς καμία πολιτική πάταξη της γραφειοκρατίας & της φοροδιαφυγής, με ανασφάλιστη εργασία, δε γίνεται. Υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης στους ασφαλιζόμενους.

Εκτεθειμένοι η ΝΔ στην ΕΕ προσπαθεί να ελέγξει τα κεφάλαια των ταμείων όπως έγινε και με τα ομόλογα, επισκιάζοντας την πραγματική αλήθεια σχέσης δεξιάς με ΕΕ. Η κυβέρνηση για να μην αποδεχτεί τα δικά της τα λάθη κατηγορεί μια ΕΕ που κινείται το ίδιο συντηρητικά με αυτήν.

Δυστυχώς, η με τις πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων, η αναδιανομή του πλούτου από την εργασία στο κεφάλαιο και η υστέρηση αμοιβών έναντι της παραγωγικότητας είναι η πραγματικότητα!

Για άλλη μια φορά φαίνεται ασόβαρη η κυβέρνηση της δεξιάς όταν όλοι γνωρίζουμε ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτευχτεί χωρίς κεφάλαιο, αντί να λύσει πρώτα το οικονομικό πρόβλημα χτυπώντας την φοροδιαφυγή σπεύδει σε επιπόλαιες κινήσεις με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό τον ήδη ελλειμματικών ταμείων(για τα οποία ευθύνονται οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ κ ΝΔ).

Χωρίς την χρήση αναλογιστικών μελετών , σπεύδει στην αποτρόπαια ενοποίηση ταμείων(βλέπε κοινό ταμείο μηχανικών ,γιατρών, δικηγορών και δημοσιογράφων), με ορατό αποτέλεσμα την ολική διάλυση των ταμείων με χρεοκοπία. Ακόμα μετά από αυτή την «επιτυχία» της, αναμενόμενο είναι να έχει και τον έλεγχο στα ΔΣ ώστε η διαχείριση τον αποθεματικών να γίνετε μονό από την κυβέρνηση ξεχνώντας το δικό τους σλόγκαν όλα στο φως!!

Όσον αφορά την περίφημη ορθολογικοποίηση και ενίσχυση της βιωσιμότητας του συστήματος οι εκτιμήσεις αποδεικνύουν ότι σε βάθος 30ετίας οι εξοικονούμενοι πόροι θα καλύπτουν μόνο το 6%

του ελλείμματος και σε βάθος 50ετίας μόλις το 7,8% ο χρόνος επιμήκυνσης της βιωσιμότητας του συστήματος κατά 2 χρόνια. Αν εισπράττονταν μόνο το 20% της εισφοροδιαφυγής θα αυξάνονταν τα έσοδα κατά 40% ενώ το σύστημα θα εξασφάλιζε βιωσιμότητα τουλάχιστον κατά 7,5 χρόνια! Δυστυχώς η λογική του Νομοσχεδίου κινείται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, γι΄ αυτό και συναντά την Καθολική αντίδραση των εργαζομένων.

Σαν Νέοι Μηχανικοί ζούμε με το φάσμα της ανεργίας, εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο στο ΠΚ καθώς έχουμε Νέες Ειδικότητες, κα χωρίς την εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, είμαστε μηχανικοί 2ης κατηγορίας.

Δεν θα ανεχτούμε καμία προσπάθεια μείωσης των συντάξεων, αύξηση των ορίων εργασίας.

Το ΤΣΜΕΔΕ είναι το μόνο από τα ταμεία που έχει τεράστιους άλλους πόρους πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων.

Από τα 380 εκ. ευρώ έσοδα του 2003 (κύρια σύνταξη, ΕΛΠΠ) τα 210 εκ. (55%) προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές και τα 170 εκ. (45%) από «άλλους πόρους», δηλαδή 2% επί της αμοιβής των Μηχανικών.

Για κάθε ευρώ εισφοράς στο ταμείο, πληρώνουμε περίπου άλλα τόσα έμμεσες εισφορές.

Οι πόροι αυτοί επιμελώς αποκρύπτονται.

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου αλλά και στις εισηγήσεις της Δ.Ε. έσοδα υπάρχουν μόνο από τις εισφορές των ασφαλισμένων!

Συλλογική ενοχή ή κάποιοι θεωρούν τους Μηχανικούς «κορόιδα»;

Οι συντάξεις των μηχανικών

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ΤΣΜΕΔΕ βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ως προς το ύψος των χορηγούμενων συντάξεων μεταξύ 20 ταμείων.

Κατά τα άλλα το ταμείο μας θεωρείται εύρωστο. Έχει λέει τεράστιο αποθεματικό! Ποιοι αλήθεια το καρπούνται;

Η αναλογιστική μελέτη

Αναζητώντας απάντηση σε τέτοια ερωτήματα πάντα βρίσκουμε μπροστά μας μία αναλογιστική μελέτη που δεν έγινε, ή που έγινε και είναι αναξιόπιστη, ή που θα γίνει! Γιατί μόνο το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει την κατάλληλη αναλογιστική μελέτη; Γιατί οι πρόσθετοι πόροι δεν έχουν καμία επίπτωση στις παροχές μας; Ποιος ωφελείται από αυτό; Πάντως όχι οι Μηχανικοί.

Τα ερωτηματικά για το ΤΕΕ

Τα δικαστήρια μας δίνουνv 1150 ΕΥΡΩ σύνταξη.

Η κυβέρνηση και οι διοικούντες το ΤΕΕ 650 ΕΥΡΩ

ΓΙΑΤΙ;

Το Εφετείο Αθηνών πρόσφατα επικύρωσε απόφαση του Σ.τ.Ε., βάσει της οποίας είναι παράνομη η χορήγηση κύριας σύνταξης ύψους 650€ έναντι 1.150€ που έπρεπε να καταβάλλεται.

Έτσι οι «Ηρακλείς» του ταμείου (ΤΕΕ, πρόσωπα, παρατάξεις) που υπεράσπιζαν (!) τα συμφέροντά μας έμειναν χωρίς δουλειά. Δεν είχαν καταλάβει (!)την κλοπή των συντάξεών μας που γινόταν τόσα χρόνια;

Στο νέο Νομοσχέδιο παρακάμπτει το αυτονόητο, δηλαδή τη θεσμοθέτηση σύνταξης ύψους 1.200€ . αντ αυτού εισηγείται 816€.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του Προέδρου (Ε.Δ. 2405/4.9.2006) το περιστατικό αυτό δεν καταγγέλλεται, δεν σχολιάζεται καν, άρα θεωρείται ικανοποιητικό!

Η στάση του ΤΕΕ δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά. Θα παραμείνουμε παρατηρητές;

Απαιτούμε:

-Κύρια Σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ στα 1.200,00 €

-Ειδική Προσαύξηση της Κύριας σύνταξης στα 1.200,00 x 1,33 = 1.596,00 €.

- Πλήρη ομογενοποίηση μεταξύ ''παλιών'' και ''νέων'' ασφαλισμένων και άρση των ανισοτήτων και των προσπαθειών της κυβέρνησης για την πολυδιάσπαση του κλάδου μας.

- Ουσιαστικό ''πάγωμα'' των εισφορών και σύνταξη αναλογιστικής μελέτης.

- Πλήρη και χωρίς εκπτώσεις συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας στις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης.

- Ολοκλήρωση του ρόλου του ΤΣΜΕΔΕ με την ανάπτυξη του προνοιακού του χαρακτήρα και την αναβάθμιση των παρεχόμενων δυνατοτήτων υγειονομικής περίθαλψης.

- Σωστή και διάφανη διαχείριση της περιουσίας, των αποθεματικών του, και περιστολή της εισφοροδιαφυγής.

- Καμία εισφορά για τους άνεργους μηχανικούς.

- Μείωση των εισφορών σε Νέους Μηχανικούς που συνεχίζουν τις σπουδές τους.

- Συνεργασία ΤΕΕ με τα ΑΕΙ για την προώθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της έρευνας και των καινοτόμων σχολών.

Πάγια σταθερή και καθολική διακήρυξη του συνδικαλιστικού κινήματος είναι, ΕΝΑ ενιαίο Ταμείο μισθωτών, που θα ενοποιεί ασφαλιστικές συνειδήσεις, θα ενώνει δυνάμεις, θα εξασφαλίζει δικαιώματα για όλους και θα δίνει προοπτικές για το παρόν κυρίως όμως για το μέλλον.

Δηλώνουμε όμως ότι οι όποιες συγχωνεύσεις – ομαδοποιήσεις, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσουν ισοπεδωτικά-αλλά μόνο προς τα πάνω, διατηρώντας και βελτιώνοντας κατακτήσεις εργαζομένων και κλάδων που εδράζονται είτε από διαφορετικές παρακρατήσεις ή και παροχές που δόθηκαν κατά καιρούς αντισταθμιστικά.

Μας βρίσκει αντίθετους και παλεύουμε να μην περάσουν οι δυσμενείς αλλαγές του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

• Είτε πρόκειται για αυξήσεις ορίων ηλικίας

• είτε αφορά την κατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων,

• είτε βάζει στο «στόχαστρο» τις γυναίκες με την αύξηση των ορίων ηλικίας στις μητέρες-

όταν με τη μείωση του πληθυσμού απαιτείται να στηρίζουμε τη μητρότητα,

• είτε τέλος αφορά μείωση πρόωρων και επικουρικών συντάξεων όταν έχουμε ήδη πρόβλημα

φτώχειας στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα παλεύουμε για την κατάργηση των δυσμενών αλλαγών του περιβόητου «νόμου ΡΕΠΠΑ»:

• που από φέτος μειώνει τις συντάξεις από το 80% στο 70% ,

• που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του μισθού από τον τελευταίο μισθό στη βάση της

τελευταίας πενταετίας.

Για εμάς σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα τρία ΔΕΝ δηλαδή:

• ΟΧΙ στην αύξηση των ορίων ηλικίας & των εισφορών,

• ΟΧΙ στη συρρίκνωση του δημοσίου χαρακτήρα Κοινωνικής Ασφάλισης,

• ΟΧΙ στη μείωση των συντάξεων.

Παλεύουμε για:

· Πραγματικές αυξήσεις - αξιοπρεπή μισθό & σύνταξη,

· καθολική πρόνοια και δημόσια υγεία για όλους,

· Καμία κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, καμία ανατροπή των εργασιακών σχέσεων,

· Κατώτατο μισθό – ισότητα αμοιβών στα δύο φύλα,

· Να σταματήσει η εκποίηση των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα & η εκχώρηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων της χώρας σε ιδιώτες.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 19-03. Καμία εκπαιδευτική διαδικασία την ημέρα εκείνη. Όλοι το πρωί στην πλατεία αγοράς.


Π.Α.Σ.Π. Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης

Δύναμή μας... η συμμετοχή σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τελευταίες αναρτήσεις στο blog