Τα νέα κοινά αγαθά του 21ου αιώνα
Τα νέα κοινά αγαθά του 21ου αιώνα
Όταν γίνεται λόγος για κοινά αγαθά, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τα παραδοσιακά αγαθά που μας προσφέρει η φύση, όπως ο αέρας , το νερό, οι παραλίες κ.λπ.
Σήμερα ο όρος θα πρέπει να επεκταθεί, ώστε να περιέχει τα νέα αγαθά που επιφέρει η τεχνολογία και η χρήση της, όπως η ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η ελεύθερη διακίνηση ψηφιακού υλικού.
Το περιεχόμενο ως κοινό ψηφιακό αγαθό
Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και της πληροφορίας αποδείχθηκε από παλιά ότι είναι ο μοναδικός τροπος για τη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Το Διαδίκτυο προσφέρει τις πλέον κατάλληλες υποδομές για τη διακίνηση των ιδεών. Με τη δημιουργία περιεχομένου από τους χρήστες του, υπάρχει πλουραλισμός απόψεων σε blogs και wikis, πλατφόρμες οι οποίες επιτρέπουν στον καθένα να δημοσιεύσει ψηφιακό υλικό, χωρίς εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να σταθεί μπροστά από μια λευκή ηλεκτρονική σελίδα και να γίνει δημοσιογράφος, αρθρογράφος ή απλά να πει την άποψή του στη δική του ηλεκτρονική εφημερίδα, στο δικό του χώρο.
Δυστυχώς, η ελευθερία της διακίνησης περιεχομένου διακυβεύεται από την προσπάθεια για τον έλεγχο του είτε για εμπορικούς, είτε για πολιτικούς λόγους.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα πολυμέσα (μουσική, ταινίες, κλπ), οι μεγάλες πολυεθνικές προσπαθούν να εκμεταλευτούν οικονομικά, με παράλογα μέσα, την διακίνηση και χρήση αυτών.
Από την άλλη πλευρά, έχει ξεκινήσει ένας εξαντλητικός έλεγχος της πληροφορίας που δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο.
Βλέπουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να έχει ξεκινήσει ένα πόλεμο εναντίων των bloggers, οι οποίοι προβληματίζονται για τα φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας. Οποιαδήποτε αντιπολίτευση μέσω του Διαδικτύου λογοκρίνεται άνανδρα από διάφορα ΜΜΕ που αποτελούν υποστηρικτές της κυβέρνησης.
Τα blogs δαιμονοποιούνται από τη συντηρητική Δεξιά, η οποία από οτι φαίνεται δεν μπορεί να αντέξει στην ιδέα ότι σε ένα χώρο, όπου η πληροφορία διακινείται τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά, δημοσιεύονται απόψεις που κρίνουν την πολιτική της.
Το λογισμικό ως κοινό ψηφιακό αγαθό
Το ελεύθερο λογισμικό είναι μία έννοια πραγματικά επαναστατική, η οποία ορίζει ότι ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί, να μεταβάλλει και να διακινεί το λογισμικό, όπως αυτό τον εξυπηρετεί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας πρωτότυπων εφαρμογών, αλλά και πολύπλοκα πακέτα λογισμικού (π.χ. το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux, το οποίο διανείμεται με τις “ευλογίες” των δημιουργών του να εφαρμόσουν αυτά που αναφέρθηκαν).
Την ώρα που οι περισσότερες μεγάλες Ευρωπαικές χώρες έχουν υιοθετήσει το ελεύθερο λογισμικό για χρήση του στις δημόσιες υπηρεσίες, ο υπουργός οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, υπογράφει δαπανηρές συμφωνίες (εκατομμυρίων ευρώ) συνεργασίας με τη Microsoft για την αγορά λογισμικού για το δημόσιο. Παράλληλα με αυτό, προωθεί εκπαιδευτικά κέντρα της Microsoft, παρόλο που άλλες χώρες έχουν ενσωματώσει το ελεύθερο λογισμικό και τις αξίες του στην εκπαίδευση. Αυτό δείχνει το πόσο αναχρονιστικές απόψεις έχει η Ν.Δ. σε θέματα νέων τεχνολογιών και πόσο αδιάφορη στέκεται απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι σαφώς ζημιώνονται από το κατεστημένο που πάει να δημιουργήσει.
Η ευρυζωνικότητα και τα ευρυζωνικά δίκτυα ως κοινό ψηφιακό αγαθό
Η διακίνηση μεγάλου όγκου πληροφορίας προυποθέτει τη δυνατότητα γρήγορων, ποιοτικών υποδομών δικτύου. Η ευρυζωνικότητα επιδρά σημαντικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας, καθώς προσφέρει έδαφος για γρήγορη και αποτελεσματική ενημέρωση αλλά και κίνητρα για τη δημιουργία υλικού σε πολλούς χώρους, συμπεραλαμβανομένων αυτών της παιδείας, της οικονομίας, του εμπορίου κλπ.
Οι υποδομές ευρυζωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζονται από αρκετά αναπτυγμένα κράτη ως οι κύριες αναπτυξιακές υποδομές του 21ου αιώνα, αντίστοιχες με την ηλεκτροδότηση και την κατασκευή δρόμων τη δεκαετία του ‘50.
Είναι απαραίτητη η δημιουργία δημόσιων δικτύων, κυρίως ασύρματων, τα οποία προσφέρουν με χαμηλό κόστος τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε οποιοδήποτε χώρο, ανοιχτό ή κλειστό, παράγοντας πολύ σημαντικός αφού υπάρχουν πολλές περιοχές στις οποίες η υποδομή για δικτύωση είναι δύσκολη εώς αδύνατη.
Δε θα ανεχτούμε κανένα νομοθετικό πλαίσιο που θα περιορίζει την ελεύθερη πληροφόρηση μέσω διαδικτύου.
Στηρίζουμε τις νέες κατευθύνσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Ελεύθερο λογισμικό, Ανοιχτές αρχιτεκτονικές, Ανοιχτά πρότυπα και Διαλειτουργικότητα.
Π.Α.Σ.Π. Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης
Δύναμη αλλαγής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου